Dinamikus képességek

Dr. Deák Csaba | az innováció üzletág szakmai mentora

Dr. Deák Csaba | az innováció üzletág szakmai mentora

A dinamikus képességek [Dynamic Capabilities] egy vállalat azon képességei, amelyek a kompetenciák integrálására, építésére és átalakítására szolgálnak a változásokhoz való alkalmazkodás érdekében. Magasabb szinten a dinamikus képességek magukban foglalják a fejlesztés és az innováció képességeit. A dinamikus képességek a működési képességek módosítására és a cég termékeinek vagy gyártási folyamatainak megváltoztatására irányulnak. A dinamikus képességet befolyásoló belső tényezőket a lenti ábra szemlélteti.

 

dinamikus képességek - innováció az alkotás útja - deák csaba

 

A dinamikus képességek minden vállalat esetében egyediek, tükrözik a vállalati sajátosságokat és kifejezik mindazt, amivel egy adott vállalat válaszolni tud a piaci kihívásokra. Egy vállalat innovációs viselkedése jelentősen függ attól, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezik a menedzsment, illetve hogy a szervezet milyen jellemzőkkel és a vezetés milyen értékrenddel bír.

A változó piaci környezethez való alkalmazkodás általános képessége nem létezik. A speciális, dinamikus képességeket magukénak tudó vállalatok gyorsabban mozognak a gyors változások idején, és jobb az esélyük arra, hogy sikeresen túléljék azt.

Forrás:

Deák Csaba: Innováció: Az alkotás útja.

Az eredeti cikk elérhető: https://www.innovaciokonyv.hu/